Portuguese traditional food: pastel de nata 👨🏻‍🍳



(English)
    Hello everyone! 😊 How have you been? What are you up to lately? The past week, we decided to try to make a very typical portuguese recipe from scratch. This cream pastries, known in Portugal as the iconic pastel de nata, were the perfect project and even though is took us a bit to get the hang of it, the result was totally worth it 🤗.

Ingredients:
  • 500 grams of all purpose flour
  • 3 mililiters of water
  • 400 grams of salted butter
  • a pinch of salt
  • 200 grams of sugar
  • 2 tablespoons of all purpose flour
  • 8 egg yolks
  • 5 mililiters of cream
  • lemon zest
Preparation:
    First of all, clean your kitchen counter! This is very important, since we will be working on the kitchen stone ☝🏻😌.

    Warm your water lightly and dissolve a pinch of salt in it. Pile the flour in the counter and make a hole in the middle using a glass of water. Then pour the water in that hole and start mixing everything. This will be very sticky at the start, but be persistent (add a bit of flour if necessary) and keep working the dough until it turns into a smooth ball of dough. Set it aside and cover it with a kitchen cloth to rest for 20 minutes ⏲️.

    After the dough rested, spread it out in the shape of a square using a kitchen roll. Make the doung as thin as possible.

    Divide the butter in 3 different portions 🧈 and using one of them, butter the square as much as you would like. If you feel like the entire portion is to much, don't use it all! 👐🏼 Leave about one centimeter clean around the dough. Then, fold the square from the bottom to the top and from left to right. Spread that dough and repeat the process two more times.

    After spreading the dough for the last time, cut it in 4 or 5 strips. Then roll each strip until you have short rolls.
    
    Cut the rolls in circles that are about two fingers thick. You will have between 20 to 25 circles. Place each circle on a cupcake pan and with your tumb wet in a bit of water, start to push and spread the circle until it has spreaded to the side and covers the entire surface on the inside.

    Now for the filling. Add the sugar, yolks, 2 tabelspoons of flour, cream and lemon zest to a pan and mix it very well. Bring it to a boil and keep mixing, so it does not stick. When the mix is creamy and thick, let it cool until its only slightly warm. While the mix is cooling, pre-heat the oven at 200 º C 🌡️.

    Pour 2-3 tablespoons of cream in each pan and put them in the oven for about an hour ⏲️, but keep and eye just in case you need to turn them of a bit earlier. When the edges are gold and crispy, they are ready.

    Add some cinammon on top and they are done! 🤗

    If like us, you still had some cream left, check our other recipe to use it along with the egg whites🥚.

(Português)
    Olá a todos! 😊 Como têm estado? Que têm feito recentemente? Na semana passada, nós decidimos tentar fazer uma receita muito típica portuguesa de raiz. Os icónicos pastéis de nata, foram o projeto perfeito e embora tenhamos tido dificuldade a apanhar o jeito, o resultado valeu muito a pena 🤗.

Ingredientes:
  • 500 g de farinha sem fermento
  • 3 mL de água
  • 400 g de manteiga com sal
  • uma pitada de sal
  • 200 g de açúcar
  • 2 colheres de sopa de farinha sem fermento
  • 8 gemas de ovo
  • 5 mL de nata
  • casca de limão
Preparação:
   Antes de começarem, limpem o balcão da cozinha! Isto é muito importante, uma vez que vamos trabalhar sobre a pedra ☝🏻😌.

   Aqueçam ligeiramente a água e dissolvam na mesma uma pitada de sal. Coloquem a farinha no balcão, formando um montinho, e façam um buraco na centro com a ajuda de um copo. Depois, aos poucos deitem a água no buraco e comecem a misturar tudo. A mistura será muito pegajosa no início, mas sejam persistentes (podem acrescentar um pouquinho de farinha se precisarem de ajuda) e continuem a amassar até terem uma bolinha lisa. Ponham a massa de lado e cubram-na com um pano de cozinha para descansar durante 20 minutos ⏲️.

   Passados os 20 minutos\Após esse tempo, alisem a massa na forma de um quadrado, utilizando um rolo de cozinha. A espessura deve ficar o mais fina possível. 

    Dividam a manteiga em 3 porções diferentes 🧈 e barrem o quadrado com uma porção. Caso sintam que não precisam da porção toda, não a usem toda! 👐🏼 Deixem cerca de um centímetro limpo à volta da massa. Depois, dobrem o quadrado de baixo para cima e da esquerda para a direita. Espalhem novamente essa massa e repitam o processo mais duas vezes.
   
    Depois de espalhar a massa pela última vez, cortem-na em 4 ou 5 tiras. Em seguida, enrolem cada tira até terem uns rolinhos curtos.

   Cortem os rolos em círculos com cerca de dois dedos de espessura. No fim terão entre 20 a 25 círculos. Coloquem cada círculo numa forma de queques e com o polegar molhado num pouco de água, comecem a empurrar e a espalhar o círculo até terem forrado bem a forma.

    Agora para o recheio. Adicionem o açúcar, as gemas, 2 colheres de farinha sem fermento, as natas e a raspa de limão a uma panela e misturem muito bem. Levem a panela a ferver e continuem a misturar para não colar. Quando o creme estiver cremoso e espesso, deixem-no arrefecer até estar morno e vertam 2-3 colheres em cada forma (deixem uma borda de meio centímetros até ao topo).
    
   Ponham os pastéis no forno durante cerca de uma hora ⏲️ a 200 º C, mas fiquem atentos para o caso de precisarem de os retirar do forno um pouco mais cedo. Quando as bordas ficarem douradas e estaladiças, estão prontos!

   Adicionem um pouco de canela por cima e sirvam! 🤗

  Se tal como a nós, ainda vos sobrou algum creme, passem pela nossa outra receita para o utilizar juntamente com as claras de ovo 🥚.

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