I made my mother's birthday cake so here is the recipe 🎂



(English)
    Hello beautiful followers and readers, that happened to stumble across our blog! 🥰 How are you doing? Enjoying Spring? 🌺
    Following up to one of our last posts, we bring you a recipe to use the leftovers from our previous recipe: egg whites and some cream. Since my (Bia's) mother's birthday was right after we made the cream pastries, I had to come up with a recipe that would allow me to use them. She asked for a very simple and homemade cake, so here you have it, egg white and orange cake 😋.

Ingredients:
  • 8 egg whites
  • 125 grams of salted butter
  • 200 grams of all purpose flour
  • 250 grams of sugar
  • 2 teaspoons of yeast
  • 1 medium orange
(To butter the cake pan)
  • 1 tablespoon of butter
  • 2 tablespoon of flour

Preparation:
    Start by preheating the oven at 180 º C 🌡️. With 1 tablespoon of butter, butter the cake pan and add the flour to line it fully.

    Using your hands, mix the sugar with the butter until it's creamy and well combined. Add the flour and yeast along with one orange's zest. Then slice the orange and squeeze the juice to the same bowl. Mix everything very well!

    Whip the egg whites onto a separate bowl until they are fluffy. Then, add them to the other bowl and combine them lightly.

    Pour this mix into the cake pan and put it in the oven for 45 minutes ⏲️ or until you can insert a toothpick that comes out clean.

    You can decorate using the leftover cream from our other recipe. Add shredded coconut and orange zest on top of the cream.

    What do you think? Will you be trying this recipe? 🤔😊


(Português)
    Olá seguidores lindos e leitores que por acaso tropeçaram no nosso blogue! 🥰 Como estão? A desfrutar da Primavera? 🌺
    Depois de um dos nossos últimos posts, trazemos-vos uma receita para usar os ingredientes que sobraram da nossa receita anterior: claras de ovo e algum creme de natas. Uma vez que o aniversário da minha mãe (Bia) foi logo após termos feito os pastéis de natas, tive de inventar uma receita que me permitisse utilizá-los. Ela pediu um bolo muito simples e caseiro, por isso aqui o tem, bolo de clara de ovo e laranja 😋.

Ingredientes:
  • 8 claras de ovo
  • 125 gramas de manteiga com sal
  • 200 gramas de farinha 
  • 250 gramas de açúcar
  • 2 colheres de chá de levedura
  • 1 laranja média

(Para untar a forma do bolo)
  • 1 colher de sopa de manteiga
  • 2 colheres de sopa de farinha

Preparação:
    Comecem por pré-aquecer o forno a 180 º C 🌡️. Com 1 colher de sopa de manteiga, untem a forma do bolo e adicionem a farinha para o alinhar completamente.

   Usem as mãos para misturar o açúcar com a manteiga até ficar cremoso e bem incorporado. Adicionem a farinha e o fermento juntamente com a raspa de uma laranja. Em seguida, cortem a laranja e espremam o sumo para a mesma tigela. Misturarem tudo muito bem!

    Batam as claras de ovo numa tigela separada até ficarem em castelo e fofas. Depois juntem-nas à outra tigela e combinem tudo levemente.

    Vertam esta mistura para a forma do bolo e coloquem-na no forno durante 45 minutos ⏲️ ou até se poder inserir um palito que saia limpo.

    Podem decorar usando os restos de creme de nata da nossa outra receita. Adicionem coco ralado e casca de laranja por cima.

    O que acharam? Vão experimentar esta receita? 🤔😊

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